Introductie
Als helpende zorg en welzijn houd je je bezig met de volgende zaken:
- Je helpt bij sociale en recreatieve activiteiten
- Je zorgt voor de voorbereiding van werkzaamheden
- Je voert administratieve en andere ondersteunende werkzaamheden uit
- Je helpt mee aan een veilige situatie
- Je ontvangt en informeert cliënten en naastbetrokkenen
- Je helpt bij het wonen, huishouden en persoonlijke zorg
Je werkt binnen een team. Je kunt aan de slag bij een verzorgingshuis, woonzorgcentrum, in de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Omschrijving
Als helpende zorg en welzijn werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, een algemeen ziekenhuis of in de thuiszorg. Je maakt het verschil in de levens van mensen die niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, psychiatrische problemen, verslaving of een handicap. Wil jij deze mensen hulp bieden en zorgen voor fijne leefomstandigheden voor hen? Wil jij het verschil maken in de kwaliteit van leven? Dan is deze landelijk erkende MBO-opleiding perfect voor jou.
Leerplan
Het programma bestaat uit 2 modules, keuzedelen, een module Studiebegeleiding (2 bijeenkomsten van 3 uur) en een stage (je werkplek of een stage). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands en rekenen. Voor deze algemene onderdelen word je uitstekend begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op Toelichting MBO.
Tijdens de opleiding ga je praktisch aan de slag met het begeleiden en ondersteunen van cliënten en leer je werken met begeleidingsplannen. Je leert omgaan met gedragsproblemen en oefent met het creëren van veilige situaties. Daarnaast doe je basiskennis op over onder andere vitale functies, ziektebeelden en medicatie en ontwikkel je vaardigheden die je in de zorg nodig hebt. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met bed- en kamerverzorging en uiterlijke verzorging. Zo word je goed voorbereid om direct in de praktijk aan de slag te gaan.
Ondersteuning in de zorg
(6 lessen)
- Ondersteunen bij wonen en huishouden
- Begeleiden bij persoonlijke zorg en ADL
- Helpen bij sociale en recreatieve activiteiten
- Hygiënisch werken
- Ziektebeelden
- Begeleidingsplan
- Omgaan met verschillende groepen cliënten
- Gerechten bestellen, bereiden en serveren
- Kennis over voeding
Dienstverlenende werkzaamheden
(4 lessen)
- Ruimtes inrichten en schoonmaken
- Veilig handelen
- Administratie
- Voorraadbeheer
- Methodisch werken
- Onderhoud-en herstelwerkzaamheden
Overige onderdelen
- Studiebegeleiding
- Keuzedelen
- Stageprogramma
- Algemene onderdelen
Opleidingskenmerk(en)
MBO-niveau 2